Izbornik

Republika Bugarska – 6. Međunarodni festival folklora “Maleševo pjeva i pleše”, 21.-26.10.2010.

Od 21. do 26.10.2010. naše društvo je sudjelovalo na 6. Međunarodnom festivalu folklora “Maleševo pjeva i pleše” u Mikrevu, okrug Strumyani, u Republici Bugarskoj te smo između 300 grupa iz 15 zemalja s 3 kontinenta (blizu 4000 učesnika) osvojili Grand prix festivala utjelovljen kroz nagradu načelnika Strumyanskog okruga i  predsjednika organizacijskog Vijeća festivala gospodina Valentina Chilikova.

Ističemo da smo i, osim folklornog dijela nastupa s 3 koreografije (Turopolje, Slavonija i Lika), izvedenih desetak pjesama iz svih krajeva Lijepe naše, uz nesebičnu pomoć donatora priredili i Hrvatski štand kao prvo i jedino društvo na Festivalu. Okupljenoj publici i izvođačima smo, na njihovu veliku radost, podijelili suvenire i hrvatske domaće gastro delicije (iz kuhinja naših baka) predstavivši svu ljepotu i raskoš naše tradicije, grada i domovine kao pravi ambasadori kulture, gospodarstva i turizma.

Druge večeri festivala, zajedno sa društvima iz još 4 zemlje, imali smo poseban koncert, koji je sniman za bugarski TV-kanal Folklor TV.

Finalnu večer festivala direktno je prenosila i bugarska nacionalna televizija, u kojoj smo također participirali svojim nastupom kao nagrađeno društvo. Finalne večeri na festivalu je nastupio i bugarski profesionalni folklorni ansambl “Pirin”.

Tijekom gostovanja primili smo i pretpozive za neka naredna gostovanja u Makedoniji, Turskoj, Španjolskoj, te ponovno iduće godine na istom festivalu u Bugarskoj.

Tijekom našeg gostovanja, a uz svesrdnu i nesebičnu pomoć kulturnog attaché-a gđice. Martine Vrdoljak posjetili smo i obišli Sofiju kao i hrvatsko veleposlanstvo u Sofiji predvođeno veleposlanicom gđom. Danijelom Barišić, te ih počastili prigodnim pjesmama i skromnim darovima koji će ih potsjećati na Domovinu.

Naše Bugarska priča je uistinu imala najlijepši mogući završetak, a cijelim putem je popraćena obiljem smijeha, veselja i radosti naših članova.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli naše gostovanje, a osobitu zahvalu upućujemo Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba kao pokrovitelju gostovanja te donatorima: Allianz Zagreb d.d., Zagrebačka pivovara d.d., Pivovara Ličanka Pazarište, Vindija d.d., Franck d.d., Iločki podrumi d.d., Stil pekarna d.o.o., Turistička zajednica Grada Zagreba i Hrvatska turistička zajednica.