Izbornik

Ličko Lešće, Otočac i Brinje, mala moja ne zaboravi me

Nakon kratkog predaha koji je trajao otprilike 24 sata, ponovo smo se u zoru 15. kolovoza. 2010. okupili i uputili na proslavu blagdana Velike Gospe u malom ličkom mjestu – Brinju. Ondje se tradicionalno slavi taj blagdan koji u najvećoj mjeri obilježava misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te kasniji zabavni program.

Kada smo došli, dočekali su nas domaćini i pripremili nam kratak obilazak obnovljene brinjske utvrde Sokolac. Uslijedile su pripreme za nastup. Prije nastupa prisustvovali smo svetoj misi. Naše članice su zajedno s članicama KUD-a “Brinje” u procesiji nosile kip Djevice Marije. Sudjelovali smo u procesiji, a dio članova se odvažio i na vožnju kočijama, dok su oni manje hrabri obavljali posljednje pripreme za nastup. Predstavili smo se u turopoljskim nošnjama, s nekoliko pjesama i koreografijom Turopolja kojima smo predstavili naš kraj, a to se pokazalo kao pun pogodak jer je publika cijeli naš program jako dobro prihvatila.

Iako umorni i željni vlastitog doma, uspjeli smo Brinjanima prenijeti dio naše pozitivne energije i dio naše tradicije. Upoznali smo nove krajolike i proširili mrežu naših prijateljstava. Nakon osvojenog istoka i sjevera Hrvatske, koji smo, nastupajući, prošli uzduž i poprijeko, otvorili smo put prema osvajanju juga Hrvatske, gdje ćemo i dalje u najboljem mogućem svijetlu predstavljati naš Zagreb i naše Turopolje.