Izbornik

O nama

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kulturno prosvjetno društvo “Sveta Klara” je sljedbenik ranijih društava od kojih je prvo počelo djelovati 1934.g. pod imenom “GRUDA”, a djelovalo je do 1941.g. Nakon kraće stanke ponovno je osnovano 1946.g. pod imenom “TOMO RAJTERIĆ” i kao takvo djelovalo je u dvije sekcije i to:  puhačka glazba i dramska sekcija. Sa radom su prekinuli 1967.g., da  bi grupa entuzijasta i ljubitelja folklora 17. siječnja 1988. obnovila rad društva pod nazivom “MIROSLAV MRKŠA”.  Pod tim imenom duštvo djeluje do 1992 godine (na sjednici Predsjedništva 27.03.1992) dotadašnje Kulturno umjetničko društvo “Miroslav Mrkša” se preimenovalo u Kulturno umjetničko društvo “Gruda”. 18.03.1994. dolazi do preimenovanja društva iz KUD “Gruda” u Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Sveta Klara”, a 1997. HKPD “Sveta Klara” se preimenovalo u KPD “Sveta Klara” – ime koje društvo i danas ponosno nosi.

Kako je društvo tjekom niza godina mijenjalo nazive isto tako su se mijenjala i upravna rukovodstva i mnogi članovi, ali bitno je to da ih sve vežu iste, divne uspomene na gostovanjate međusobna druženja i prijateljstva, no i poneke ljubavi.

Tijekom svoga rada društvo je sudjelovalo na raznim općinskim, gradskim, regionalnim, državnim i međunarodnim manifestacijama. Za HRT snimilo je običaje Vincekova, Jurjeva, Uskrsa i Martinja, a izdalo je i dva svoja nosača zvuka – prvi posvećen izvornim narodnim pjesmama pod nazivom “Zvijezda divno sja za naša srca dva” i drugi božićni pod nazivom “Božićni običaji Turopolja”.Osim već spomenutog, društvo je obradilo i prilagodilo, te scenski prikazalo tradicijski prikaz svadbe i Božića u fari Svete Klare.

U svom repertoaru društvo ima usvojene nebrojene pjesme iz svih folklornih regija naše Domovine, dok je u plesnom repertoaru postavilo plesove Turopolja, Korduna, Slavonije, Like, Posavine, Prigorja i Bizovca.

Svoje uspjehe zahvaljuju voditeljima, a oni su kronologijom bili: Dragica Došen, Sandra Crnić, Dubravka Šarić, prof. Stanislav Dolinar, Željko Vidaković i sadašnji voditelj Antun Božić.

Danas društvo broji 80 aktivnih članova mješovite starosne dobi koji djeluju u pet sekcija: folklorna, folklorni zbor, dramsko-scenska, tamburaška i etno.

 

 

Predsjedništvo društva čine:

Ivan Kunetić – predsjednik,

Željko Hac– dopredsjednik,

Ilija Bikić – tajnik,

Alan Kihak– blagajnik,

Nevenka Horvat – član

Ljubica Banek- član

Gordana Šimunec – član

 

Nadzorni odbor:

Antonio Pavlinec- predsjednik

Nena Krvavac – član

Sandra Bikić – član

 

Stručni voditelji:

-Folkorna sekcija – odrasli: Antun Božić

-Folklorna sekcija – stariji podmladak: Nevenka Horvat

-Folklorna sekcija – mlađi podmladak: Nevenka Horvat

-Folklorni zbor: Antun Božić

-Tamburaška sekcija: Nikola Posavec – Mika

-Dramsko-scenska: Nevenka Horvat

-Etno radionica: Antonio Pavlinec